http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 31 maja 2013

Szarlotka z orzechami i wiśniami

Witam na blogu po dość długiej przerwie, dzisiaj przepis na szarlotkę z dodatkiem orzechów i wiśni. Dzięki jabłkom jest lekko kwaskowa, a ciasto jest pysznie kruche i orzechowe.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 230 g masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany 



Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy a następnie  zagnieść ciasto. Tak otrzymane ciasto schodzić w lodówce przez około 30 minut.

Składniki na nadzienie:
  • 2 kg jabłek, ja użyłam szarych renetów, startych na tarku na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • słoik 250 ml wydrylowanych wiśnie
  • bułka tarta
Połowę ciasta rozwałkować na stolnicy i wyłożyć nią blachę o wymiarach 22*40. Ciasto obficie posypać bułką tartą, następnie położyć na nim wydrylowane wiśnie, a potem wymieszane z cynamonem i brązowym cukrem jabłka. Wierch przykryć drugą połową ciasta. 
Szarlotkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-60 minut. Po upieczeniu należy ciasto wyciągnąć z formy, aby ostygło, przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz