Składniki na kruche ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 230 g masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy a następnie zagnieść ciasto. Tak otrzymane ciasto schodzić w lodówce przez około 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek, ja użyłam szarych renetów, startych na tarku na grubych oczkach
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- słoik 250 ml wydrylowanych wiśnie
- bułka tarta
Połowę ciasta rozwałkować na stolnicy i wyłożyć nią blachę o wymiarach 22*40. Ciasto obficie posypać bułką tartą, następnie położyć na nim wydrylowane wiśnie, a potem wymieszane z cynamonem i brązowym cukrem jabłka. Wierch przykryć drugą połową ciasta.
Szarlotkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-60 minut. Po upieczeniu należy ciasto wyciągnąć z formy, aby ostygło, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz