http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 8 maja 2013

Tołpyga pod warzywną pierzynką

Dzisiaj u mnie propozycja na rybę, tołpygę, z rodziny karpiowatych. Podobnie jak karp ma ości, jednak są one dużo większe,więc też ją łatwiej ją jeść. W smaku soczysta, na pewno jeszcze nie raz zagości u nas na stole.   

Składniki na 4 porcje:
Marynata:
  • 4 płaty tołpygi
  • 4 łyżki musztardy, ja użyłam francuskiej, ale może być sarepska
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży tymianek



Płaty dokładnie nacieramy solą, posypujemy pieprzem cytrynowym, a następnie smarujemy musztardą. Na wierzch posypujemy świeżym tymiankiem. Całość wkładamy na 2 godzinki do lodówki. 

Warzywna pierzynka:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka, czerwona lub żółta
  • puszka pomidorów bez skórki
  • natka pietruszki
  • kilka listków świeżej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek, oraz pokrojona w kostkę paprykę, a na koniec wlewamy pomidory. Wszystko razem dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu, kiedy papryka będzie miękka. Na koniec wsypujemy  drobno pokrojoną kolendrę i natkę pietruszki. Jeszcze chwile wszystko dusimy, a następnie wyłączamy.




Panierka:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej lub oliwa do smażenia
Jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mleko. Płaty maczamy w mieszance jajecznej, a potem w bułce. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
W mnie rybę podałam z kaszą jaglaną, ze względu na jej bogactwo witamin, ale na pewno będzie też smakowała z ziemniakami czy frytkami.  
Polecam. 


Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz