http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 25 czerwca 2013

Grillowane warzywa idealne do szaszłyków

Bardzo lubię takie grillowane warzywa, są lekkie, a zarazem sycące. Często je przygotowuję na grillu, w domu korzystam z grilla elektrycznego, przygotowuję na nim też mięso. 

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 5 szparag zielonych
  • 2 małe cebule
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • kilka listek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Cukinie koimy na plasterki, polewany oliwą z oliwek, solimy z obu stron. Szparagi też solimy.  Odstawiamy na godzinę. 
Grilla rozgrzewany, układamy na nim wszystkie warzywa:  cukinie, szparagi, oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Dodajemy cebulę pokrojona w plastry i listki bazylii.  Całość jeszcze raz polewamy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem i grillujemy z obu stron. Jeżeli korzystamy z grilla elektrycznego należy warzywa grillować na najmniejszej temperaturze, delikatnie wtedy zmiękną i nabiorą aromatu. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz