Bardzo lubię takie grillowane warzywa, są lekkie, a zarazem sycące. Często je przygotowuję na grillu, w domu korzystam z grilla elektrycznego, przygotowuję na nim też mięso.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 5 szparag zielonych
- 2 małe cebule
- 15 pomidorków koktajlowych
- kilka listek świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Cukinie koimy na plasterki, polewany oliwą z oliwek, solimy z obu stron. Szparagi też solimy. Odstawiamy na godzinę.
Grilla rozgrzewany, układamy na nim wszystkie warzywa: cukinie, szparagi, oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Dodajemy cebulę pokrojona w plastry i listki bazylii. Całość jeszcze raz polewamy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem i grillujemy z obu stron. Jeżeli korzystamy z grilla elektrycznego należy warzywa grillować na najmniejszej temperaturze, delikatnie wtedy zmiękną i nabiorą aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz