Do tego ciasta przymierzałam się już dawno, znalazłam go kiedyś na blogu u Doroty. Przypadło mi do gustu bo lubię łączyć słodycz z kwaśnym smakiem owoców, krem trochę przypomina lemon curd, dla mnie pycha.
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 40 g ciemnego kakao
Żółtka ubić z cukrem na gęsty krem,typu kogel mogel. Następnie dodać kakao i nadal miksować. Masa bardzo zgęstnieje. W osobnej misce ubić białka z odrobiną soli na sztywna pianę. Gotową pianę dodajemy partiami do masy kakaowej i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na to gotowe ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 30-35 minut, ciasto wyciągamy z piekarnika, na pewno trochę opadnie.
Składniki na masę:
- pół szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 115 g masła, w temp. pokojowej
- szklanka śmietany 36%
W garnku zagotować sok z cytryny z 1/2 szklanki cukru, aż do jego rozpuszczenia. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na gęsty krem, kiedy już żółtka połączą się dokładnie z cukrem dodać ugotowany wcześnie sok z cytryny, razem wszystko zmiksować, następnie przelać do garnka i zagotować budyń. Należy to robić bardzo ostrożnie, bowiem budyń się bardzo szybko przypala. Kiedy zabulgocze, przełożyć ponownie do miksera i miksować gorący budyń, dopóki nie podwoi swojej objętości i całkowicie się wystudzi. Kiedy już budyń podwoi swoją objętość, dodawać po łyżce masła i nadal miksować.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę i połączyć delikatnie z wystudzonym budyniem. Krem wyłożyć na przestudzony spód kakaowy, całość schłodzić w lodówce najlepiej kilkanaście godzin. Wierzch można ozdobić czekoladą w proszku.
Smacznego.
Czekoladas i cytrynowy posmak... rewelacyjne połączenie, które na pewno rozpływa sie w ustach :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam jest przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuń