http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Krem z zielonego groszku

To chyba jeden z nielicznych sposobów na przemycenie groszku do jadłospisu, szczególnie dla  naszych dzieci. 

Składniki:

  • 250 g zielonego groszku, może być mrożony
  • pół pora dużego lub jeden mały
  • mała marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 2 litry wywaru jarzynowego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta lubczyku
  • opcjonalnie  śmietana 12%



Pora kroimy na krążki, wykładamy na patelnię i podsmażamy na maśle przez około 5 minut. Dodajemy pokrojoną w grube plastry marchewkę i pokrojone w kostki ziemniaki, całość  podsmażamy przez chwilę cały czas mieszając, tak aby warzywa się nie przypaliły. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy całość, do miękkości warzyw. Kiedy warzywa już zmiękną dodajemy groszek i lubczyk i  gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy blenderem, do gładkiego kremu.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem do kremu można dodać śmietanę. Krem idealnie smakuje z grzankami czosnkowymi. Nie trzeba go dodatkowo zagęszczać gdyż na drugi dzień krem jeszcze nam zgęstnieje,ale jeżeli lubicie gęste kremy można zupę zagęścić mąką. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz