To chyba jeden z nielicznych sposobów na przemycenie groszku do jadłospisu, szczególnie dla naszych dzieci.
Składniki:
- 250 g zielonego groszku, może być mrożony
- pół pora dużego lub jeden mały
- mała marchewka
- 4 ziemniaki
- 2 litry wywaru jarzynowego
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- szczypta lubczyku
- opcjonalnie śmietana 12%
Pora kroimy na krążki, wykładamy na patelnię i podsmażamy na maśle przez około 5 minut. Dodajemy pokrojoną w grube plastry marchewkę i pokrojone w kostki ziemniaki, całość podsmażamy przez chwilę cały czas mieszając, tak aby warzywa się nie przypaliły. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy całość, do miękkości warzyw. Kiedy warzywa już zmiękną dodajemy groszek i lubczyk i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy blenderem, do gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem do kremu można dodać śmietanę. Krem idealnie smakuje z grzankami czosnkowymi. Nie trzeba go dodatkowo zagęszczać gdyż na drugi dzień krem jeszcze nam zgęstnieje,ale jeżeli lubicie gęste kremy można zupę zagęścić mąką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz