http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 18 grudnia 2013

Mielone z pietruszką

Robiąc mielone najlepiej jest kupować mięso w sklepie, gdzie można je od razu zmielić, nie polecam mięsa mielonego paczkowanego. Ja najczęściej kupuję łopatkę lub szynkę. Mielone są soczyste i puszyste.  


Składniki:

  • 800 g świeżo mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • dwie szczypty pieprzu 
  • czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka czerwonej papryki
  • szczypta tymianku, cząbru i lubczyku
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki
Do smażenia:
  • olej
  • bułka tarta




Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, mięso wkładamy do miski i dodajemy do niego wszystkie przyprawy. Cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę, podobnie czosnek i dodajemy do mięsa. Bułkę wyciskamy z wody, nie musi być ona wyciśniętą bardzo, wręcz przeciwnie. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników, sprawdzamy mięso, czy nie trzeba jeszcze przyprawić, na samym końcu dodajemy jajko. 

Z mięsa formujemy kotlety, jeżeli chcemy aby nie przyklejały nam się do rąk, należy je co pewien czas przemyć zimną wodą. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu, do złotego koloru.
 



Smacznego.

1 komentarz: