http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 15 grudnia 2013

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Te pierogi też goszczą na naszym wigilijnym stole tylko podczas Wigilii, u mnie już czekają zamrożone na tą szczególna w roku noc.

Składniki na farsz:

  • 1 kg ugotowanej kapusty
  • 2 cebule 
  • szklanka grzybów
  • 5 dkg masła
  • sól, pieprz do smaku



Kapustę szatkujemy,  zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości. Kapusta nie może być przegotowana, więc kiedy będzie już odpowiednio miękka należy ją odcedzić i pozostawić na sitku do wystygnięcia. 
Grzyby przygotowujemy z przepisu na uszka
Kapustę odcedzamy w rękach z nadmiaru wody, cebulę kroimy na drobna kostkę i podsmażany na maśle na złoty kolor. Kiedy już będzie miękka dodajemy wyciśnięta kapustę i smażymy całość na małym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie dodajemy grzyby i  3 łyżki wywaru z gotowanych grzybów i podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Odstawiamy i czekamy aż farsz przestygnie. 
Ciasto możemy przygotować z tego  przepisu
Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, po wypłynięciu na wierch jeszcze przez około 1-2 minut. 



Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz