Składniki na farsz:
- 1 kg ugotowanej kapusty
- 2 cebule
- szklanka grzybów
- 5 dkg masła
- sól, pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości. Kapusta nie może być przegotowana, więc kiedy będzie już odpowiednio miękka należy ją odcedzić i pozostawić na sitku do wystygnięcia.
Grzyby przygotowujemy z przepisu na uszka.
Kapustę odcedzamy w rękach z nadmiaru wody, cebulę kroimy na drobna kostkę i podsmażany na maśle na złoty kolor. Kiedy już będzie miękka dodajemy wyciśnięta kapustę i smażymy całość na małym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie dodajemy grzyby i 3 łyżki wywaru z gotowanych grzybów i podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Odstawiamy i czekamy aż farsz przestygnie.
Ciasto możemy przygotować z tego przepisu.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, po wypłynięciu na wierch jeszcze przez około 1-2 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz