http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 21 grudnia 2013

Paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszoną żurawiną

Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem, te powstały na Wigilię do szkoły mojej córki.

Składniki na farsz:
  • 500 g gotowanej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 g suszonej żurawiny
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
Kapustę szatkujemy, następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku, a kiedy już wystygnie wyciskamy nadmiar wody, który w niej pozostał. Kapustę podsmażamy na maśle, chodzi o to, aby nadmiar wody wyparował, a kapusta nabrała złocistego koloru. 
Pieczarki kroimy w drobna kostkę, dodajemy do nich pokrojone drobno cebulę, łyżkę masła, odrobinę wody, pieprz do smaku i dusimy do miękkości, aż nadmiar wody z pieczarek całkowicie odparuje. 
Pieczarki dodajemy do kapusty, całość dokładnie mieszamy ,na końcu dodajemy suszoną, pokrojoną w drobne kawałki żurawiny, nada ona naszym pasztecikom słodkiego smaku.  




Składniki na ciasto:
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 350-400 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • czarnuszka do posypania lub sezam
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie  za gorące, w osobnej misce mieszamy drożdże z cukrem, gotowy zaczyn przelewamy do mleka dodajemy 2 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie przelewamy go do miski z 350 g mąki, dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, rozpuszczone, wystudzone masło i dokładnie wyrabiamy, dodając w miarę potrzeby mąkę. Ciasto wyrabiamy ręką aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, dzielimy na 4 części. Na każdym cieście kładziemy wzdłuż farsz,  i zwijamy ciasto w rulon, tak samo postępujemy z każdym kawałkiem. Gotowe przekładamy na blachę z kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawimy jeszcze na 10 minut. Paszteciki dodatkowo nacinamy wzdłuż, na małe kawałeczki, potem będą się nam lepiej oddzielały.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką, pieczemy na złoty kolor około 20-30 minut, ciasto drożdżowe powinno być też upieczone od spodu na złoty kolor, wtedy mamy pewność, że ciasto nie będzie miało zakalca.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza