http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 8 grudnia 2013

Pomarańczowo - korzenny syrop do kawy

Ten syrop zobaczyłam u Elizy, trochę zmieniłam składniki, ale wyszedł pysznie piernikowy z lekkim aromatem pomarańczy i smakuje wybornie z kawą. 


Składniki:

  • 500 ml wody
  • 2 laski kory cynamonu
  • laska wanilii
  • płaska łyżeczka imbiru
  • 10 goździków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka suszonej skórki pomarańczowej



Do wody dodajemy laskę wanilii, korę cynamonu, goździki, imbir, suszoną skórę pomarańczy i gotujemy  na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie przecedzamy syrop na drobnym sitki i dodatkowo przez gazę. Syrop z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy ziarnka z wnętrza laski wanilii, ponownie cynamon oraz cukier i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy cynamon, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i gotujemy do zgęstnienia syropu, u mnie to było około 15 minut. Podczas gotowania syrop może wydawać się za mało gęsty,ale po ostudzeniu tężeje. Oczywiście możemy go dodawać nie tylko do kawy, ale również do rożnego rodzaju deserów i ciast. Przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.  Ja do mojego syropu w butelce dodałam dodatkowo laskę wanilii.  




Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Zrobiłam wszystko według przepisu i wyszedł rzadki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop powinien tak dlugo się gotować w ostatniej fazie aż zmieni konsystencję na gęstszą. U mnie to było 15 minut ale może to trwać dłużej . Przy takiej ilości cukru nie powinno być z tym problemu. Dodatkowo teżeje jak ostygnie.pozdrawiam

      Usuń