Prosty i szybki przepis na danie na obiad. Mało składników, pyszne ciasto drożdżowe, przepis dla zabieganych i tych co mało czasu spędzają w kuchni. Przepis podpatrzony na stronie jednego z popularnych sklepów.
Składniki na ciasto:
- około 450-500 g mąki
- 30 g drożdży
- 80 ml ciepłego mleka
- 250 ml letniej wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i wszystko mieszamy. Ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Do miski wsypujemy mąkę, na początek 400 g, dodajemy sól, letnią wodę, olej, wlewamy zaczyn i wszystko zaczynamy wyrabiać. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, a tak powinno być dodajemy resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką, dopóki nie zacznie od niej odchodzić. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blachę posmarowaną olejem, u mnie o wymiarach 40*26 cm i odstawiamy na kolejne 10 minut, aby nam ciasto wyrosło.
Składniki na cebulowy farsz:
- 3 czerwone cebule
- 3 zwykłe cebule
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 150 g pokrojonego boczku
- 50 g startego sera żółtego
- pieprz, sól do smaku
- kminek, lub odrobina kminu rzymskiego
- szczypiorek do dekoracji
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy boczek zacznie skwierczeć dodajemy pokrojone w talarki cebule, całość solimy (około pół płaskiej łyżeczki soli) i podsmażamy cebulę do miękkości. Kiedy już cebula zmięknie wyłączamy ją i odstawiamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy starty żółty ser, śmietanę, pieprz do smaku, troszkę kminku lub odrobinę kminu. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do podsmażonej cebuli z boczkiem. Całość wylewamy na ciasto drożdżowe i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, przez 15 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem, mojej córce smakował najbardziej z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz