Moja kolejna propozycja dania rybnego z warzywami, nie wiem dlaczego, ale bardzo lubię takie połączenia. Jest to też alternatywa dla ryb smażonych.
- 4 filety z dorsza
- cukinia
- 2 marchewki
- mały por
- ząbek czosnku
- masło
- sól
- pieprz cytrynowy
- pieprz zwykły
- świeży majeranek
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, marchewkę kroimy w talarki, a pora w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pora, solimy go i dusimy około 3 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, razem wszystko mieszamy i dusimy przez kolejne 2 minuty. Na samym końcu dodajemy cukinię, jeszcze raz delikatnie soli, dodajemy pieprz i mieszamy wszystko razem przez 2-3 minuty. Na końcu dodajemy ząbek czosnku, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę.
Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, każdy filet solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, na nie układamy filety z dorsza, na wierch resztę warzyw. Na warzywa dajemy plasterki masła, i kładziemy świeże gałązki majeranku.
Danie zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30 minut.
Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego.
Dziękuję za ten przepis , na stałe zagości w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuń