- 0.5 kg łopatki wieprzowej mielonej
- 0.5 kg pieczarek
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- tymianek
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki pulpy pomidorowej lub własnego przecieru
- garść poszatkowanej natki pietruszki
Pieczarki kroimy w kostkę, to samo robimy z 2 cebulami, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki masła, odrobinę wody, dosłownie, 1/4 szklanki, tak, aby pieczarki nam się nie przypaliły tylko zaczęły dusić. Dodajemy pieprz i sól i tak dusimy pieczarki, aż wyparuje woda.
Pozostałe cebule też kroimy w drobną kostkę, przekładamy do głębokiego rondelka, i smażymy na pozostałym maśle na złoty kolor. Kiedy już cebula zmięknie, dodajemy łopatkę. Wyciskamy czosnek. Mięso solimy, dodajemy pieprz, paprykę słodką i łyżeczkę tymianku, i podsmażamy do miękkości. Na samym końcu dodajemy pulpę pomidorową, uduszone pieczarki i wszystko dokładnie mieszamy. Należy jeszcze raz sprawdzić czy jest odpowiednia ilość soli i pieprzu. Wsypujemy natkę pietruszki.
Przygotowujemy naleśniki, mogą być z tego przepisu naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, następnie, boki zwijamy do środka, a następnie zwijamy resztę naleśnika w rulonik. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, i smażymy na złoty kolor na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz