http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 15 stycznia 2014

Racuchy na kefirze z prażonymi jabłkami

Kolejna propozycja na racuchy tym razem na kefirze, z pysznymi prażonymi jabłkami. 

Składniki:
  • 500 ml kefiru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
Prażone jabłka:
  • 3 jabłka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu



Jabłka kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię dodajemy masło, miód, cukier i cynamon. Wszystko razem mieszamy i prażymy przez około 5-10 minut, tak aby z jabłek nie zrobiła nam się marmolada. 

Wszystkie składniki masy mieszamy ze sobą i łączymy za pomocą miksera do całkowitego połączenia składników. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką racuchy, smażymy z obu stron. Należy regulować temperaturę oleju, tak, aby racuchy nam się nie przypaliły  i nie były surowe w środku.




Smacznego.   

2 komentarze: