- 4 skrzydełka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki średnie
- 3 garści kaszy jęczmiennej
- 3 litry wody
- garść pokrojonej ciemno zielonej części pora
- natka pietruszki
- opcjonalnie śmietana 12%
- sól, pieprz do smaku.
Skrzydełka z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy je i po ostudzeniu obieramy z mięsa, które drobno kroimy. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tarku, a pora kroimy w krążki, wrzucamy wszystko na wywar ze skrzydełek i gotujemy, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w drobna kostkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy wszystko jeszcze około 5-8 minut. Sprawdzamy jeszcze raz smak zupy i ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i kawałki kurczaka. Całą zupę oczywiście można zabielić śmietana.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz