Składniki na około 4 porcje:
- pół opakowania dowolnego makaronu,
- por
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 12%, lub gęstego jogurtu greckiego
- masło
- podwójny filet z kurczaka
- natka pietruszki pęczek
- cebula
- 4 łyżki bułki tartek
- sól, pieprz do smaku
- 10 dkg sera żółtego
Całość zaczynamy od przygotowania drobiowych klopsików. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażany na maśle, aż zmięknie. Fileta mielimy w maszynce razem z podsmażoną cebulką. Dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy bułkę tarta i całość dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki, jeżeli mięso przykleja nam się do ręki, to należy zmoczyć dłonie zimną woda. Klopsiki smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Pora kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, wystarczy łyżka, aż delikatnie zmięknie, można go jeszcze posolić.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Jajko rozbijamy, mieszamy ze śmietaną i połową startego sera. Dodajemy sól i pieprz i dokładnie wszystko mieszamy.
Makaron mieszamy z porem i wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy mieszanką jajeczną, na górę układamy klopsiki, całość posypujemy resztą startego sera.
Makaron zapiekamy w piekarniku w temp. 150 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego.
Smacznego.
Bardzo fajna propozycja :) Lubię wszystko co się tu znalazło ;)
OdpowiedzUsuń