http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 2 marca 2014

Zapiekanka z makaronem, porem i drobiowymi klopsikami

Dania z makaronem, są szybkie, a poza tym bardzo pożywne. Wariacje na temat ich przygotowania i dodatków są bardzo różne. Dzisiaj wersja z klopsikami drobiowymi.

Składniki na około 4 porcje:

  • pół opakowania dowolnego makaronu, 
  • por
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 12%, lub gęstego jogurtu greckiego
  • masło
  • podwójny filet z kurczaka
  • natka pietruszki pęczek
  • cebula
  • 4 łyżki bułki tartek
  • sól, pieprz do smaku 
  • 10 dkg sera  żółtego



Całość zaczynamy od przygotowania drobiowych klopsików. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażany na maśle, aż zmięknie. Fileta mielimy w maszynce razem z podsmażoną cebulką. Dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy bułkę tarta i całość dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki, jeżeli mięso przykleja nam się do ręki, to należy zmoczyć dłonie  zimną woda. Klopsiki smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. 
Pora kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, wystarczy łyżka, aż delikatnie zmięknie, można go jeszcze posolić. 
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 
Jajko rozbijamy, mieszamy ze śmietaną i połową startego sera. Dodajemy sól i pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. 
Makaron mieszamy z porem i wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy mieszanką jajeczną, na górę układamy klopsiki, całość posypujemy resztą startego sera. 
Makaron zapiekamy w piekarniku w temp. 150 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajna propozycja :) Lubię wszystko co się tu znalazło ;)

    OdpowiedzUsuń