- szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 500 g mąki + 2 łyżki
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100 g masła
- dżem wiśniowy, mały słoiczek
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Jajka i żółtko ubijamy na kogel mogel z pozostałym cukrem, oraz cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodajemy połowę mąki oraz gotowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy dodając stopniowo resztę mąki, oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy dopóki nie pojawia się pęcherzyki powietrza i dopóki nie zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto wykładamy na stolnice posypaną mąką i wałkujemy na grubość 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki i kładziemy ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dnem kieliszka ugniatamy środek drożdżówki, na który następnie dajemy łyżeczkę dżemu.
Gotowe drożdżówki odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Przed samym włożeniem do piekarnika malujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 15 minut, aż się zarumienią, a spód drożdżówki też będzie upieczony.
Smacznego.
Wyglądają wspaniale ! Ależ bym taką zjadła na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuń