Składniki na ciasto:
- 150 g maku
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Kiedy białka już będą sztywne, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż powstanie błyszcząca masa, następnie dodajemy po jednym żółtku. Mak mieszamy z kokosem, migdałami, dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 20 minut. Ja użyłam blaszki o wymiarach 25*30 cm.
Krem:
- 2 budynie śmietankowe
- 350 ml mleka
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka waniliowego
- sok z połowy cytryny
200 ml mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami i budyniami. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy budyń i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy, wystarczy jak budyń "pyrknie", wyłączamy go i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło wyciągamy z lodówki około godzinki przed robieniem kremu. Ucieramy go dokładnie, i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, aby złamał słodki smak kremu.
Ciasto przekrawamy na pół, smarujemy masą, można zostawić 3 łyżki masy aby posmarować wierzch ciasta, lub przygotować polewę z białej czekolady. Ja wierzch posmarowałam masą i posypałam makiem i kokosem.
Smacznego.
Pięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję za przepis:)
Usuńrewelacyjnie wygląda :D
OdpowiedzUsuń