- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki curry
- szczypta chilli
- 1-2 łyżeczki soli
- pieprz biały około pół łyżeczki
- łyżka suszonej szałwii
- świeży tymianek, rozmaryn i liście lubczyku, drobno posiekane, około garści
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 udka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, opłukane udka smarujemy dokładnie marynata i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Dodatkowo:
- szklanka wody
- łyżka domowej vegety
- łyżka masła
- 1 duża cebula
Zamarynowane udka przekładamy na blachę, wlewamy resztki marynaty, podlewamy gorącą szklanką wody wymieszaną z vegetą, dajemy cebulę pokrojona w piórka, oraz masło. Udka pieczemy w temp. 150 stopni, przez około 1-1,5 godziny. Przez cały czas, polewamy udka wodą, w której się pieczą.
Smacznego.
Mniami
OdpowiedzUsuń