- 3 filety z dorsza
- sól
- pieprz cytrynowy
- mąka, bułka tarta, jajko
- olej ryżowy
Filety oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na około godzinkę. Rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor rybę, wcześniej obtoczoną w mące, jajku i tartej bułce. Olej ryżowy jest idealny do smażenia, gdyż w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy na nim smażone.
Puree musztardowe:
- 1/2 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki dowolnej musztardy
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy i dodajemy po kolei masło, mleko i dokładnie mieszamy na gładka masę. Następnie dodajemy musztardę.
Ten obiad idealnie smakuje z surówką z pora.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz