To ciasto jest naprawdę pyszne, a dodatkowo szybko się go robi. U mnie wersja z truskawkami, ale oczywiście można je zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi.
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- owoce około 1/2 kg
- parę kropelek aromatu pomarańczowego
- cukier puder do oprószenia
Biała ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Kiedy cukier połączy się z białkami dodajemy żółtka, a na końcu pomału wlewamy olej i dalej miksujemy. Ciasto podczas wlewania oleju nie powinno opaść, tylko nadal powinno być puszyste. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do mieszanki jajecznej i mieszamy za pomocą łyżki. Jeżeli ciasto wyda Wam się za gęste jak na ciasto ucierane, takie ma być. Ciasto wylewamy na blachę - u mnie 24*34 cm, na wierzch układamy owoce. Ciasto pieczemy w temp. 175 stopni, przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego.
* przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki
* przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz