- 300 g maku
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mak parzymy, a następnie mielimy dwukrotnie. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Kiedy masa jajeczna będzie jasna i puszysta dodajemy stopniowo mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, najlepiej te składniki połączyć z jajkami za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Wkładka kokosowa:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g kokosu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, kiedy będą już gotowe dodajemy stopniowo cukier, i ubijamy aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Na końcu dodajemy partiami kokos wymieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Krem kawowy:
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka wódki
Żółtka ubijamy z cukrem, aż się rozpuści. Przekładamy do garnka wlewamy śmietankę oraz kawę rozpuszczalną, łączymy wszystkie składniki i podgrzewamy aż masa zgęstnieje, następnie ją studzimy. Masło ucieramy na biały puch, stopniowo dodajemy masę kawową i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodajemy wódkę.
Blat makowy dzielimy na pół. Smarujemy połową kremu kawowego, dajemy blat kokosowy, znowu krem i na końcu drugi blat makowy. Ciasto można polać polewa i ozdobić wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Smacznego.
Pysznie wygląda, a ile warstw:)
OdpowiedzUsuńJak już wstawiacie przepisy to piszcie jak wymiar blachy!
OdpowiedzUsuń