http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 14 maja 2014

Ucierane ciasto z rabarbarem

Dzisiaj kupiłam rabarbar z myślą o zrobieniu tarty z rabarbarem, pech chciał jednak że wyszło ciasto ucierane znaleziona na tym blogu i postanowiłam go zrobić, a tarta niestety będzie musiała poczekać. Ciasto robi się szybko a jeszcze szybciej znika. 

Składniki na blachę o wymiarach 24*34 cm:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru + 2 łyżki
  • 150 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • opcjonalnie cukier puder



Rabarbar obieramy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy na około 30 minut 2 łyżkami cukru. 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, Potem stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odcedzamy rabarbar, dodajemy do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę, na wierzch kładziemy rabarbar, a na niego ścieramy na tarku masło. Całość pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut. 
Całość posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz