Dzisiaj kupiłam rabarbar z myślą o zrobieniu tarty z rabarbarem, pech chciał jednak że wyszło ciasto ucierane znaleziona na tym blogu i postanowiłam go zrobić, a tarta niestety będzie musiała poczekać. Ciasto robi się szybko a jeszcze szybciej znika.
- 3 jajka
- 100 g cukru + 2 łyżki
- 150 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- opcjonalnie cukier puder
Rabarbar obieramy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy na około 30 minut 2 łyżkami cukru.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, Potem stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odcedzamy rabarbar, dodajemy do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę, na wierzch kładziemy rabarbar, a na niego ścieramy na tarku masło. Całość pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz