http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 8 maja 2014

Udka pieczone w ziołowej marynacie

Składniki marynaty:

  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta chilli
  • 1-2 łyżeczki  soli
  • pieprz biały około pół łyżeczki
  • łyżka suszonej szałwii
  • świeży tymianek, rozmaryn i liście lubczyku, drobno posiekane, około garści
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 udka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, opłukane udka smarujemy dokładnie marynata i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. 



Dodatkowo:
  • szklanka wody
  • łyżka domowej vegety
  • łyżka masła
  • 1 duża cebula
Zamarynowane udka przekładamy na blachę, wlewamy resztki marynaty, podlewamy gorącą szklanką wody wymieszaną z vegetą, dajemy cebulę pokrojona w piórka, oraz masło. Udka pieczemy w temp. 150 stopni, przez około 1-1,5 godziny. Przez cały czas, polewamy udka wodą, w której się pieczą. 

Smacznego. 

1 komentarz: