Babka adwentowa, mokra dzięki jogurtowi, z dodatkiem aromatycznych dodatków.
- 210 g mąki
- 3/4 szklanki siekanych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 220 g masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g cukru brązowego
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- szklanka jogurtu naturalnego
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki wiśniówki
W osobnej misce łączymy produkty suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. Orzechy i żurawinę namaczany w wiśniówce.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy cukier brązowy i cukier waniliowy. Kiedy składniki się połączą wbijamy po 1 jajku i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
Suche składniku po łyżce dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i namoczone orzechy i żurawinę.
Ciasto przekładamy do formy natartej tłuszczem i obsypanej bułką tarta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-60 minut.
Polewa:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
- tabliczka białek czekolady
- garść drobno pokrojonej żurawiny
Śmietanę umieszczamy w misce nad kąpielą wodną, dodajemy pokruszoną czekoladę i doprowadzamy do połączenia składników. Polewą polewamy babkę, a następnie posypujemy pokrojoną żurawiną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz