http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 14 stycznia 2015

Sałatka z karmelizowaną gruszką, serem pleśniowym i łososiem

Moja kolejna propozycja na sałatkę, takie eksperymenty wychodzą, gdy odwiedza mnie siostra, wtedy zawsze na kolacje jest sałatka......

Składniki na 2 porcje:
  • 100 g mieszanki sałat
  • 75 g łososia w plastrach
  • 1 gruszka
  • 100 g sera pleśniowego
  • oliwa do podania
  • ewentualnie grzanki
Sos:
  • łyżeczka masła
  • łyżka octu balsamicznego 
  • łyżka brązowego cukru
Gruszkę kroimy w plastry, masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy ocet i cukier, dokładnie mieszamy i dodajemy gruszkę. Gruszkę karmelizujemy około 3-5 minut. Sałatę układamy na talerzu, łososia kroimy w mniejsze kawałki, ser kroimy w kostkę, na wierch układamy gruszki. Oczywiście można użyć również gruszek, świeżych, wtedy sałatka wyjdzie równie dobra. 
Całość polewamy oliwą, można również użyć sosu wytworzonego podczas karmelizowania gruszki, sałatka będzie wtedy bardziej słodsza. 
   



Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz