Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody lekko gazowanej
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
- opcjonalnie 1 łyżeczka oliwy lub oleju
Do mleka i wody dodajemy jajko, aromat waniliowy, sól i mąkę, wszystko dobrze miksujemy do połączenia składników i odstawiamy na pół godziny. Jeżeli używacie patelni, do której ciasto nie przywiera nie dodawajcie oliwy, jeżeli jest inaczej dodajecie ją wtedy nie będą się przypalać. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
Ser:
- 400 g sera półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
Ser mielimy, dodajemy cukry, jogurt naturalny i sparzone żółtko. Wszystko dokładnie ucieramy na jednolitą masę.
Sos angielski przygotowujemy z tego przepisu, jeżeli sos Wam się nie zagęści, możecie go przelać do garnka i postawić na wolnym ogniu i szybko mieszać. Nie należy tego robić zbyt długo, żeby nie zrobiła się jajecznica. Drugi sposób to zmniejszyć ilość mleka w oryginalnym przepisie.
Usmażone naleśniki smarujemy serem i polewamy przestudzonym sosem angielskim. Jeżeli zostanie Wam naleśników na drugi dzień, to najlepiej odsmażyć je na maśle, są pysznie chrupiące, takie lubię najbardziej.
Smacznego.
juz mnie kupilas tymi nalesniorami :) zjadlabym oj zjadla :)
OdpowiedzUsuń