http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Śledzie w musztardzie

Przepis ten znalazłam na blogu Kasi, chciałam na Święta przygotować śledzie w nowej wersji, bowiem zawsze robię w śmietanie. Śledzie będą smakowały osobom, które lubią śledzie solone, u mnie w większości wszyscy przepadają za śledziami wiejskimi, w oleju. Polecam wszystkim, którzy lubią musztardę i gorczycę, bowiem jest ona bardzo wyczuwalna, wychodzą lekko ostre. 

Składniki:
  • 500 g matiasów
  • 100 g musztardy francuskiej
  • 50 g musztardy sarepskiej
  • 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku



Matiasy kroimy na mniejsze kawałki i odsączamy na ręczniku. Jeśli wydają Wam się za bardzo słone i ostre, można je na noc pozostawić namoczone w mleku i wodzie. 
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek bardzo drobno siekamy, wszystko dodajemy do ryb. 
Przygotowujemy sos: musztardę mieszamy z jogurtem, oliwą, cukrem i  kurkumą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Sos mieszamy ze  śledziami. Cebula nam się "przegryzie" i nie będzie taka ostra, jeżeli jednak nie lubicie czuć jej pod zębami, można ją wcześniej przelać wrzątkiem. 
Pozostawić w lodówce do drugiego dnia. 

Smacznego. 

1 komentarz: