http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 8 marca 2015

Drożdżówki z serem

Na osłodzenie dnia.

Składniki:
  • 25 g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 35 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2-2,5 szklanki mąki 
Ser:
  • 500 g sera
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • białko do posmarowania drożdżówek



W połowie ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i czekamy aż podrośnie. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy masło. Żółtka ucieramy trzepaczka z pozostałymi cukrami do rozpuszczenia. Do jajek dodajemy podrośnięty zaczyn,wlewamy mleko z masłem i stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po tym czasie powinno nam odchodzić od ręki. Posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoja objętość.  
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości kilku milimetrów. Na całości rozsmarowujemy ser. Złożyć ciasto na 3.
Prostokąty kroimy na paski o szerokości 3-4 cm, każdy bierzemy za dolne rogi i odwracamy je o 180 stopni, górne rogi pozostają bez zmian.  Drożdżówki pozostawiamy na pół godziny, tak, żeby ponownie podrosły. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni, przez około 10-15 minut.    
Drożdżówki można polukrować.


3 komentarze: