Składniki:
- 25 g drożdży
- pół szklanki mleka
- 35 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2-2,5 szklanki mąki
Ser:
- 500 g sera
- żółtko
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- białko do posmarowania drożdżówek
W połowie ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i czekamy aż podrośnie. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy masło. Żółtka ucieramy trzepaczka z pozostałymi cukrami do rozpuszczenia. Do jajek dodajemy podrośnięty zaczyn,wlewamy mleko z masłem i stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po tym czasie powinno nam odchodzić od ręki. Posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoja objętość.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości kilku milimetrów. Na całości rozsmarowujemy ser. Złożyć ciasto na 3.
Prostokąty kroimy na paski o szerokości 3-4 cm, każdy bierzemy za dolne rogi i odwracamy je o 180 stopni, górne rogi pozostają bez zmian. Drożdżówki pozostawiamy na pół godziny, tak, żeby ponownie podrosły. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni, przez około 10-15 minut.
uwielbiam takie drożdżówki ;))
OdpowiedzUsuńKocham drożdżówki! Z serem jeszcze nie piekłam
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń