http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 10 marca 2015

Jabłka, kokos, orzechy

Wilgotne ciasto dzięki jabłkom, nie za słodkie, idealne, dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za ciastami z masą. Polecam. 

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicy dodać proszek, cukier dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników i zrobić ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić na około godzinkę w lodówce. 

Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • dowolna galaretka
  • 1/2 szklanka wody
  • 1/2 szklanka cukru
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubym oczku, dodać wodę i cukier i smażyć na małym ogniu, dopóki nadmiar wody wyparuje. Wtedy wsypać galaretkę i proszku, dokładnie wymieszać, wystudzić.  



Kokos:
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g kokosu
  • 1 łyżka octu
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać do lśniącej piany. Na końcu wlać ocet.  Kokos i mąkę wymieszać razem, Dodawać partiami do białek i mieszać delikatnie łyżką. 

Orzechy:
  • 150 g orzechów
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel. Pozostałe składniki mieszamy razem, do gęstej masy jajecznej dodajemy wymieszane składniki i mieszamy bardzo delikatnie łyżką, żeby masa nam nie opadła. 



Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułka tartą. Na ciasto wykładamy jabłka, na jabłka masę kokosową, a na kokosy masę orzechową. Całość przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy w temp. 175 stopni, przez około godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia najlepiej przełączyć piekarnik na pieczenie dolne, tak aby ciasto na którym są jabłka, nie zamokło, ale dobrze nam się upiekło. Całość posypać cukrem pudrem.


*użyłam blachy o wymiarach 26*35 cm.
Smacznego. 

1 komentarz: