To ciasto rozpoczyna serię przepisów świątecznych. Postanowiłam wykorzystać przepisy z zeszytów mojej mamy, te, które wydają mi się najbardziej ciekawe. Dzisiaj przepis na ciasto snickers, z orzechami i smażonym serem. 
Ciasto:
- 500 g mąki
 - 200 g cukru pudru
 - 200 g masła lub margaryny
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki sody
 - 2 łyżki miodu
 - 3 łyżki śmietany
 
Mąkę przesiewamy dodajemy sodę, cukier puder i pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jeden placek  pieczemy w temp. 175 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Na drugi placek dajemy wkładkę orzechową.  
Wkładka orzechowa:
- 250 g pokrojonych orzechów
 - 120 g masła
 - 120 g cukru zwykłego
 - 2 łyżki miodu
 
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier,miód i orzechy i wszystko podsmażamy, wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 175 stopni, również przez około 15 minut, na złoty kolor. 
Placki po wyciągnięciu z pieca są miękkie, w miarę jak stygną twardnieją, za sprawą zawartego w nim miodu. Należy uważać, aby podczas przenoszenia się nie połamały.  
Ser:
- 600 g zmielonego sera
 - 2 jajka
 - szklanka cukru zwykłego
 - kilka kropel olejku cytrynowego
 - 3 łyżki masła
 - budyń śmietankowy
 - 1/2 szklanki mleka
 
Ser przekładamy do garnka, dodajemy masło, jajka, cukier, aromat i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, pojawienia się baniek, cały czas mieszając, żeby ser się nam nie przypalił. Następnie dodajemy budyń rozpuszczony w mleku. Mieszamy z  z serem i zagotowujemy. Ser pod wpływem ciepła i budyniu powinien lekko stężeć. Gorącym ser wylewamy na ciasto z orzechami, przykrywamy drugim plackiem. Placki pod wpływem sera powinny zmięknąć, ale muszą leżeć w lodówce minimum 12 godzin, ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy jest najbardziej wilgotne. Wierzch dowolnie dekorujemy. 
Smacznego. 
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMy przekładamy orzechami do wierzchu, wtedy nie trzeba polewy 😉 jest pycha 😋
OdpowiedzUsuń