Dzisiejsze danie, to można powiedzieć danie mojego dzieciństwa, króliki hodował mój dziadek, a potem mój tata i babcia, pewnie dlatego nie mam problemu aby jeść to smaczne i jakże zdrowe mięso. Królik należy do chudych, lekkostrawnych i bardzo delikatnych mięs.
Składniki:
- 1 królik
- 4 marchewki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- około 3 szklanek bulionu warzywnego
- łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki lubczyku
- szczypta cząbru
- sól
- pieprz
- 2 duże łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
Królika dzielimy na mniejsze kawałki, najlepiej osobno skoki przednie, skoki tylnie, comber, łaty brzuszne i przodek.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle razem z drobno pokrojonym czosnkiem na złoty kolor, następnie dodajemy królika i każdą część obsmażamy z każdej strony.
Zalewamy drobiowym wywarem, tak, aby przykryło całość królika i dodajemy pokrojoną w grube plastry marchewkę. Na koniec wsypujemy zioła i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie sprawdzamy smak wywaru, ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku i nadal dusimy przez około 15-20 minut.
Królik powinien zmięknąć tak samo jak marchewki, a wywar stracić część swojej objętości, ale nie wyparować całkowicie, bowiem w nim jest cały aromat królika. Tuz przed podaniem dodać śmietankę 18%, dokładnie wymieszać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz