http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Papryka marynowana, czyli kolorowe lato w słoiku

Uwielbiam smak papryki latem, na zimę marynuje ją dodając potem do sałatek, tostów i kanapek, polecam dla smakoszy tego uroczego warzywa.

Składniki:
20 sztuk papryki,
czosnek,
ziele angielskie,
pieprz czarny ziarnisty,
liść laurowy,
cebula.

Zalewa:
0.5 l octu,
5 szklanek wody,
1 szklanka cukru,
sól do smaku - ja dodaję 2 płaskie łyżki

Paprykę oczyścić z nasion, podzielić na ćwiartki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać: ząbek czosnku, parę ziaren ziela angielskiego, parę ziaren pieprzu, liść laurowy, cząstkę cebuli.
Składniki zalewy zagotować, ostudzić. Zalać paprykę w stoikach, do każdego można dodać 1 łyżkę oliwy, pasteryzować około 25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz