http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 5 stycznia 2013

Przekładane gwiazdki

Te ciasteczka na Święta zrobiła moja bratowa, były tak dobre, że postanowiłam je zrobić na Sylwestra.

Składniki:

  • 25 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 8 dkg cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku 
  • 2 łyżki kakao





Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, masło i żółtka. Wszystko razem dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Ciasto rozwałkowywać na grubość 3-4 mm, wykrawać gwiazdki lub inne formy. Piec w temp. 180 stopni , przez około 8-10 minut, podczas pieczenia trzeba sprawdzać ciasteczka, bo lubią szybko łapać temperaturę i się spalić. W razie potrzeby należy skręcić temp. do 150 stopni. 
Po wystudzeniu ciasteczka przekładać dowolną marmoladą ( łączymy jasne gwiazdki z ciemnymi), lub inną masą, pyszne są z masą  krówkową. 
Przed podaniem posypać cukrem puder. 

Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz