http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 28 czerwca 2013

Tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie

Ta tarta przypadnie do smaku smakoszom gorzkiej czekolady, bowiem do jej przyrządzenia korzystamy właśnie z takiej, najlepiej 70%. Tarta nie jest zbyt słodka, więc dla amatorów, słodkości można gorzką czekoladę zamienić na mleczna lub białą, ale na pewno jest zdrowa. 

Składniki na spód:

  • 140 g waniliowych ciasteczek, mogą być też czekoladowe
  • 90 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao, tylko wtedy gdy używamy ciasteczek waniliowych 
 Ciasteczka rozbijamy blenderem, dodajemy do nich kakao, cukier i płynny, przestudzony tłuszcz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wykładamy ciasteczkami, dokładnie dociskając, i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.



Składniki na krem:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • szklanka śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru pudru , a na końcu  roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Masę wykładamy na przygotowany spód, całość schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.

Smacznego. 




3 komentarze:

  1. mmm ile kremu;) musi rozpływać się w ustach ;)
    katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam szczerze że wygląda bardzo aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń