Kurki zwane inaczej pieprznikiem jadalnym, są bardzo cenione ze względu na swój aromat i smak. Dzisiaj u mnie propozycja z makaronem.
Składniki:
- 250 g makaronu pappardelle
- 200 g świeżych kurek
- 12 pomidorków koktajlowych
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- podwójny filet z kurczaka
- garść pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, curry do smaku
Przygotowanie dania zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie, najlepszy jest al dente. Filety myjemy i kroimy na drobną kostkę, przekładamy na patelnię teflonową i podsmażamy bez dodatku tłuszczu, aż do miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy szczyptę curry, aby kurczak nabrał wyrazistego smaku i koloru. Po usmażeniu kurczaka, na tej samej patelni podsmażany na bardzo małym ogniu, pomidorki przekrojone na pół, około 5 minut.
Na drugiej patelni, podsmażany na maśle drobno pokrojoną cebulkę do miękkości, dodajemy kurki, przeciśnięty czosnek i smażymy około 3-5 minut. Smażenie kurek powinno trwać krótki, bowiem szybko twardnieją. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i połowę pokrojonej natki pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, sprawdzamy jeszcze raz smak, jeżeli jest potrzeba dodajemy sól i pieprz.
Makaron przekładamy na talerz, na wierzch nakładamy gotowy sos kurkowy, układamy połówki pomidorków i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego.
Jaki fantastyczny obiad, ja makaron w każdej postaci, ale z kurkami to jeszcze bardziej chętnie.
OdpowiedzUsuńJa makaronowa fanka pożeram cały zapas:)
OdpowiedzUsuń