Robiąc mielone najlepiej jest kupować mięso w sklepie, gdzie można je od razu zmielić, nie polecam mięsa mielonego paczkowanego. Ja najczęściej kupuję łopatkę lub szynkę. Mielone są soczyste i puszyste.
Składniki:
- 800 g świeżo mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- dwie płaskie łyżeczki soli
- dwie szczypty pieprzu
- czerstwa bułka
- 1 jajko
- płaska łyżeczka czerwonej papryki
- szczypta tymianku, cząbru i lubczyku
- dwie łyżki siekanej natki pietruszki
Do smażenia:
Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, mięso wkładamy do miski i dodajemy do niego wszystkie przyprawy. Cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę, podobnie czosnek i dodajemy do mięsa. Bułkę wyciskamy z wody, nie musi być ona wyciśniętą bardzo, wręcz przeciwnie. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników, sprawdzamy mięso, czy nie trzeba jeszcze przyprawić, na samym końcu dodajemy jajko.
Z mięsa formujemy kotlety, jeżeli chcemy aby nie przyklejały nam się do rąk, należy je co pewien czas przemyć zimną wodą. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu, do złotego koloru.
Smacznego.
Mniami
OdpowiedzUsuń