http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 25 stycznia 2014

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki na około 12 krokietów:

  • 0.5 kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 0.5 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • tymianek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki pulpy pomidorowej lub własnego przecieru
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
Pieczarki kroimy w kostkę, to samo robimy z 2 cebulami, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki masła, odrobinę wody, dosłownie, 1/4 szklanki, tak, aby pieczarki nam się nie przypaliły tylko zaczęły dusić. Dodajemy pieprz i sól i tak dusimy pieczarki, aż wyparuje woda.

Pozostałe cebule też kroimy w drobną kostkę, przekładamy do głębokiego rondelka, i smażymy na pozostałym maśle na złoty kolor. Kiedy już cebula zmięknie, dodajemy łopatkę. Wyciskamy czosnek. Mięso solimy, dodajemy pieprz, paprykę słodką i łyżeczkę tymianku, i podsmażamy do miękkości. Na samym końcu dodajemy pulpę pomidorową,  uduszone pieczarki i wszystko dokładnie mieszamy. Należy jeszcze raz sprawdzić czy jest odpowiednia ilość soli i pieprzu. Wsypujemy natkę pietruszki. 

Przygotowujemy naleśniki, mogą być z tego przepisu naleśniki.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz, następnie, boki zwijamy do środka, a następnie zwijamy resztę naleśnika w rulonik. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, i smażymy na złoty kolor na oleju. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz