Miętus to przedstawiciel ryb z rodziny dorszowatych i jako jedyny występuje w słodkich zbiornikach. Ciężko jest go dostać w naszych sklepach, natomiast warto go spróbować jeśli macie taką możliwość. Nam w końcu po roku poszukiwań się udało. Mięso miętusa jest bardzo delikatne, białe, ma bardzo mało ości, a właściwie w ogóle, jedynie przez środek ryby przechodzi kręgosłup.
W przygotowaniu tej ryby wg mnie nie należy dużo kombinować, dzisiaj pokaże Wam przepis mojego męża, prosty, szybki, a ryba smakuje po prostu pysznie.
Składniki na około 3 porcje:
- 2 miętusy
- mąka
- sól, pieprz
- olej
Miętusa myjemy i kroimy na kawałki o długości około2-3 cm, takie krążki. Każdy kawałek solimy, posypujemy pieprzem i odkładamy na około 15 minut w zimne miejsce. Po tym czasie obtaczamy tylko w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
Miętusa smażymy delikatnie, tak aby nam się nie przypalił, jemy razem ze skórą, która też po usmażeniu jest bardzo delikatna.
U mnie idealnie smakował z kaszą i surówka z marchwi.
Smacznego.
Sprawdzałem z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Pycha. Wreszcie ryba bez ości.
OdpowiedzUsuń