Szybkie babeczki z owocami, idealne do popołudniowej kawki. Jeżyny można zastąpić dowolnymi owocami: malinami, truskawkami, borówkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietany 12%,
- 150 ml kefiru
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- jeżyny lub inne owoce
Suche składniki łączymy razem: mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek. Pozostałe: jajka, kefir, śmietana, jogurt i olej mieszamy osobno dokładnie na gładka masę . Masę jajeczno jogurtową wlewamy do suchych składników, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy jeżyny, mogą być mrożone, albo tak jak w moim przypadku ze słoiczka, tylko wcześniej odcedzone z soku.
Masą napełniamy papilotki tak do 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz