http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 24 marca 2014

Szybkie babeczki z jeżynami


Szybkie babeczki z owocami, idealne do popołudniowej kawki. Jeżyny można zastąpić dowolnymi owocami: malinami, truskawkami, borówkami. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietany 12%,
  • 150 ml kefiru 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki  oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • jeżyny lub inne owoce



Suche składniki łączymy razem: mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek. Pozostałe: jajka, kefir, śmietana, jogurt i olej mieszamy osobno dokładnie na gładka masę . Masę jajeczno jogurtową wlewamy do suchych składników, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy jeżyny, mogą być mrożone, albo tak jak w moim przypadku ze słoiczka, tylko wcześniej odcedzone z soku.
Masą napełniamy papilotki tak do 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.   




Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz