Kolejna propozycja babki wielkanocnej. Tym razem cytrynowa z makiem. Jest inna od mojej poprzedniej cytrynowej babki, ta jest puszysta ale też aromatycznie cytrynowa.
- 40 g suchego maku
- 100 ml mleka
- 200 g masła
- 130 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mak zalewamy gorącym mlekiem. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy masło połączy się z cukrem dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy na zmianę mąkę z makiem i mlekiem. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą, delikatnie za pomocą łyżki.
Ciasto wykładamy do formy posmarowanej tłuszczem, najlepiej margaryną i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Polewa
- 25 g masła
- 75 g czekolady mlecznej
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Polewamy babkę wg uznania.
Smacznego.
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń