http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 5 kwietnia 2014

Cytrynowa babka z makiem

Kolejna propozycja babki wielkanocnej. Tym razem cytrynowa z makiem. Jest inna od mojej poprzedniej cytrynowej babki, ta jest puszysta ale też aromatycznie cytrynowa. 

Składniki:

  • 40 g suchego maku
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mak zalewamy gorącym mlekiem. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy masło połączy się z cukrem dodajemy po jednym  żółtku. Następnie dodajemy na zmianę mąkę z makiem i mlekiem. Na końcu dodajemy skórkę i  sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą, delikatnie za pomocą łyżki. 
Ciasto wykładamy do formy posmarowanej tłuszczem, najlepiej margaryną i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Polewa

  • 25 g masła
  • 75 g czekolady mlecznej
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Polewamy babkę wg uznania.



Smacznego. 





1 komentarz: