Eton mess to angielski deser wywodzący się jeszcze z XIX w., oryginalny deser składa się z truskawek, kawałków bezy i kremu. Eton mess serwowany jest z wieloma owocami sezonowymi, ale z truskawkami uważany jest za najbardziej tradycyjny. W mojej wersji z borówkami.
Składniki na 4 pucharki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 duże bezy, lub kilka mniejszych
- szklanka borówek angielskich
- łyżka cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy łyżkę cukru pudru. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki i mieszamy z ubitą śmietaną, na końcu dodajemy połowę borówek i razem delikatnie mieszamy. Krem przekładamy do pucharków, a wierzch posypujemy pozostałymi borówkami. Całość chłodzimy przed podaniem. Deser jest lekki, ale też słodki, najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego.
Boziuniu, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńi jest:)
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuń