http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 18 lipca 2014

Crumble z jabłkami i truskawkami

Crumble, idealnie smakuje latem, można go przygotowywać z dowolnymi owocami sezonowymi,  najlepsze jest jeszcze ciepłe podane z lodami.


Składniki:

  • 6 średnich jabłek,u mnie sezonowe papierówki
  • szczypta imbiru
  • szklanka truskawek
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła




Jabłka kroimy w grubą kostkę, i lekko dusimy z imbirem na patelki około 2-3 minut, tak aby puściły sok, jeżeli chcemy, aby jabłka były słodsze można dodać cukier. 
Płatki owsiane, otręby, mąkę, cukier i masło wkładamy do miski, a następnie ucieramy palcami do połączenia składników, aż powstaną okruszki.
Na dno formy układamy jabłka, następnie truskawki, a całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 200 stopni, przez około 15-20 minut. 



Smacznego. 














































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz