http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 24 lipca 2014

Makaron soba z kurczakiem, pędami bambusa i warzywami

Lubię jak w sklepach pojawiają się  produkty z różnych kuchni świata. Tak też było tym razem, kiedy w Lidlu pojawiły się produkty kuchni orientalnej wykorzystałam to i zrobiłam spore zapasy, w ten sposób powstał ten obiad. Makaron soba to cienki i długi makaron z maki gryczanej, bardzo popularny w Japonii. 

Składniki na około 4 porcje:
  • makaron soba 200 g
  • pędy bambusa z zalewy 180 g
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 3 małe cebulki dymki z białą częścią
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • sól do smaku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżeczka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • sezam



Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
Filety z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na patelni. Pędy bambusa odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w słupki, tak samo marchewkę w bardzo drobne słupki, są też obieraczki takie, które obierają marchewki tworząc z nich słupki, ja z takiej właśnie skorzystałam. Warzywa: pędy bambusa, paprykę, marchewkę dodajemy do kurczaka i dusimy około 2 minuty. Następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, pieprz, cukier i sos sojowy. Warzywa z mięsem przekładany do makaronu i dokładnie wszystko mieszamy, jeżeli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku solą. Przed podaniem posypujemy makaron sezamem.   

Smacznego. 

1 komentarz:

  1. mniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń