Składniki:
- 9 białek
- 230 g maku
- 230 g kokosu
- 230 g cukru
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Kokos, mak, mąkę i proszek mieszamy razem. Następnie na małych obrotach dodajemy mieszankę do białek i dokładnie mieszamy. Pieczemy w temp.175 stopni, przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 galaretki cytrynowe
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 300 g masła
- łyżka soku z cytrynu
- łyżeczka wódki
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąkami. Mieszankę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i bardzo energicznie mieszamy do połączenia składników, aż masa zacznie pyrkać. Odstawiamy w zimne miejsce do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody.
Masło ucieramy, aż powstanie biały puch. Następnie dodajemy stopniowo budyń, i ucieramy tak długo, aż połączą się składniki. Na końcu dodajemy sok z cytrynu, wódkę i wystudzoną, tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Dodatkowo:
- puszka ananasów
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 opakowania delicji
- szklanka mocnej kawy
Na ciasto wykładamy połowę masy, a na nią układamy ananasy, pokrojone w kostkę. Na ananasy wykładamy resztę masy. Delicje maczamy w zimnej kawie i układamy na masę. Całość przykrywamy galaretkami.
* zamiast w kawie, delicje można maczać też w alkoholu
Smacznego.
Nie ma to jak sprawdzone przepisy...
OdpowiedzUsuńMamine przepisy najlepsze! Ciacho pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko, takie kremowe i delikatne... Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń