http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 28 września 2014

Ciasto ananasowe

Z cyklu z zeszytu mojej mamy.......

Składniki:

  • 9 białek
  • 230 g maku
  • 230 g kokosu
  • 230 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Kokos, mak, mąkę i proszek mieszamy razem. Następnie na małych obrotach dodajemy mieszankę do białek i  dokładnie mieszamy. Pieczemy w temp.175 stopni, przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Masa:
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 300 g masła
  • łyżka soku z cytrynu
  • łyżeczka wódki
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąkami. Mieszankę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i bardzo energicznie mieszamy do połączenia składników, aż masa zacznie pyrkać. Odstawiamy w zimne miejsce do wystudzenia. 
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. 
Masło ucieramy, aż powstanie biały puch. Następnie dodajemy stopniowo budyń, i ucieramy tak długo, aż połączą się składniki. Na końcu dodajemy sok z cytrynu, wódkę i wystudzoną, tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy. 




Dodatkowo:
  • puszka ananasów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 opakowania delicji
  • szklanka mocnej kawy
Na ciasto wykładamy połowę masy, a na nią układamy ananasy, pokrojone w kostkę. Na ananasy wykładamy resztę masy. Delicje maczamy w zimnej kawie i układamy na masę. Całość przykrywamy galaretkami. 
* zamiast w kawie, delicje można maczać też w alkoholu

Smacznego. 

3 komentarze:

  1. Mamine przepisy najlepsze! Ciacho pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bosko, takie kremowe i delikatne... Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń