Taka włoszczyzna w słoiku jest idealna dla zabieganych, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie np. warzyw do zupy, sprawdzi się także do mięsa, i różnego rodzaju kasz. Słoiki przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu, sól odpowiednio konserwuje całość, więc możemy mieć pewność, że się nie zepsuje.
Składniki:
- 600 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 150 g selera
- 150 g pora
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- łyżka pokrojonej natki selera
- 3/4 szklanki soli
Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pora kroimy w pół-talarki, natkę pietruszki i selera drobno siekamy. Wszystko razem łączymy, dodajemy sól i przekładamy do słoików. Ważne jest aby podczas przekładania do słoików warzywa ugniatać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz