Kremówka tyle, że bez kremu, ale równie dobre ciasto.Mocno orzechowa, potrafi w zimnym miejscy przetrwać do dwóch tygodni. Krucha, delikatna, polecam. Z zeszytu mamy......
- 300 g mąki
- 250 g margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy margarynę, żółtka, wodę. Wszystko razem siekamy, a następnie zarabiamy ciasto. Chowamy do lodówki najlepiej na dobę, natomiast jeżeli chcecie ciasto na już to powinno się schłodzić w lodówce przynajmniej godzinkę.
Składniki na masę orzechową:
- 3 białka
- 7 jajek
- 300 g cukru pudru
- 400 g mielonych orzechów
- łyżeczka kakao
Wszystkie białka, tj. 10 sztuk ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka na zmianę z cukrem, aż powstanie gęsta masa jajeczna. Na końcu dodajemy mielone orzechy wymieszane z kakao. Orzechy mieszamy z masą jajeczną najlepiej za pomocą łyżki, delikatnie, aby masa pozostała puszysta.
Ciasto dzielimy na pół. Połowę wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Wylewamy masę orzechową i przykrywamy drugim ciastem. Całość pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 50-60 min., do tzw. suchego patyczka.
*Moja blacha miała wymiary: 26*35 cm.
Smacznego.
uwielbiam ciasta orzechowe, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńCiekawa opcja :)
OdpowiedzUsuń