http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 27 lutego 2015

Kurczak po wietnamsku

Zapraszam na kurczaka w troszkę innej wersji, lekko słodki z ostrą nutą papryki i sosu sojowego. Szybki w przygotowaniu i bardzo dobry. Polecam. 

Składniki na 2 porcje:

  • 350 g kurczaka z udźca
  • pół szklanka sosu sojowego ciemnego
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżka cukru
  • 2 małe cebule
  • dodatkowo szczypiorek
Dodatkowo:
  • 100 g ryżu
  • surówka z kapusty kiszonej, może być z tego przepisu .




Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Kurczak z udźca jest ciemnym i bardziej tłustym mięsem niż filet i najlepiej on pasuje do tego przepisu. Pokrojonego kurczaka mieszamy z papryką i połową sosu sojowego i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 godzinki. Cebulę kroimy w piórka.
Tuż przed przygotowywaniem kurczaka ryż gotujemy wg przepisu z odrobiną soli. 

Na patelnię wsypujemy cukier, kiedy zacznie się karmelizować,dodajemy kurczaka i mieszamy smażąc przez około 3 minuty. Następnie wlewamy resztę sosu sojowego, zmniejszamy ogień i smażymy, aż sos stanie się gęsty. W między czasie dodajemy cebulę, tak aby nabrała aromatu sosu. 
Kurczak najlepiej smakuje z ryżem i surówką z kapusty kiszonej. Przed podaniem kurczaka można posypać szczypiorkiem.

Smacznego.      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz