http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 25 lutego 2015

Śniadaniowo: ricotta, pieczone pomidorki, zioła

Zawsze staram się urozmaicać śniadanie swoim bliskim, ferie i weekendy są do tego idealne. Dzisiaj prosty przepis na kanapki, pachnące ziołami.

Składniki:
  • dowolne pieczywo, najlepiej ciemne
  • musztarda
  • ser ricotta
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia suszona
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól



Pomidorki kroimy na pół, polewamy oliwą, posypujemy bardzo drobno pokrojonym czosnkiem i bazylią i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 stopni. Możecie też podsmażyć je na patelni. 
Chleb smarujemy musztardą, dla przełamania smaku łagodnego serka i lekko słodkich pomidorów. Na musztardę dajemy ser ricotta, a na nim układamy upieczone pomidorki, całość solimy, posypujemy drobno pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki. Oczywiście możecie również posypać cebulką jak jak ja lub bazylią. Całość można również skropić oliwą.  

Smacznego.  

2 komentarze: