Zawsze staram się urozmaicać śniadanie swoim bliskim, ferie i weekendy są do tego idealne. Dzisiaj prosty przepis na kanapki, pachnące ziołami.
- dowolne pieczywo, najlepiej ciemne
- musztarda
- ser ricotta
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- bazylia suszona
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
Pomidorki kroimy na pół, polewamy oliwą, posypujemy bardzo drobno pokrojonym czosnkiem i bazylią i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 stopni. Możecie też podsmażyć je na patelni.
Chleb smarujemy musztardą, dla przełamania smaku łagodnego serka i lekko słodkich pomidorów. Na musztardę dajemy ser ricotta, a na nim układamy upieczone pomidorki, całość solimy, posypujemy drobno pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki. Oczywiście możecie również posypać cebulką jak jak ja lub bazylią. Całość można również skropić oliwą.
Smacznego.
Fajny pomysł - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
OdpowiedzUsuń