http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 23 kwietnia 2015

Paluchy drożdżowe

Te paluchy przygotowuję zazwyczaj z siostrą, sprawdzą się na imprezę, do grilla jako przekąska, są też idealne do czerwonego barszczu.


Składniki:

  • 750 g mąki
  • 75 g smalcu
  • 250 g masła lub margaryny
  • półtorej szklanki śmietany 18%
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół opakowania kminku
  • 65 g drożdży



Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej smalec, masło, żółtko, sól i śmietanę. Osobno mieszamy drożdże z cukrem, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy do mąki, wszystko razem siekamy, dodajemy połowę kminku i wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. 
Połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość 1 cm,wycinamy nożem lub radełkiem paluchy, na szerokość 1 cm i długość 5-6 cm. Paluchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,i odkładamy na 10 minut żeby nam podrosły. To samo robimy z druga połową ciasta. 
Podrośnięte paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy pozostałym kminkiem oraz solą  i pieczemy na złoty kolor przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Smacznego. 

1 komentarz: