Składniki:
- 750 g mąki
 - 75 g smalcu
 - 250 g masła lub margaryny
 - półtorej szklanki śmietany 18%
 - 5 żółtek
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - pół opakowania kminku
 - 65 g drożdży
 
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej smalec, masło, żółtko, sól i śmietanę. Osobno mieszamy drożdże z cukrem, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy do mąki, wszystko razem siekamy, dodajemy połowę kminku i wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. 
Połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość 1 cm,wycinamy nożem lub radełkiem paluchy, na szerokość 1 cm i długość 5-6 cm. Paluchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,i odkładamy na 10 minut żeby nam podrosły. To samo robimy z druga połową ciasta. 
Podrośnięte paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy pozostałym kminkiem oraz solą  i pieczemy na złoty kolor przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego. 
świetne,z chęcią bym jednego porwała ;)
OdpowiedzUsuń